בכ"ו שבט תשע"ד (27.1.14) התקיים בתל אביב יום עיון של ביה"ס לתורת הנפש בו אני מלמד, בנושא "אמונה ובחירה", ואני העברתי הרצאה בשם מה מסתתר בתוך הארון? "זהות מינית", "נטיות הפוכות" ומה שביניהן. ההרצאה היוותה נסיון ראשוני לעשות דבר שאני מתכנן להעמיק בו כבר מספר שנים – לגשת אל הנושא הגדול של זכריות ונקביות בנפש האדם, ובפרט השלכותיהן לנושא הזהות והנטיות המיניות, באמצעות הכלים והמושגים של הקבלה והחסידות.
הנושא הינו גדול וטעון, ואני יודע שההרצאה שלפניכם תעורר תגובות רבות מכל מיני זויות. לצערי, להתייחסות השלמה לענין, בסדרה מקיפה של מאמרים/שיעורים, אני עדיין לא בשל. ההרצאה כאן היא גישוש ראשוני ונסיוני בכיוון, ויקח עוד זמן עד שאחזור אליו. אי לכך אני מתנצל מראש אם לא אתפנה לתשובות ארוכות ורציניות בנושא למגיבים. בבוא העת, יימצא הזמן להעמיק בו יותר.
בינתים תהנו מההרצאה. את המצגת שליוותה את ההרצאה, ושלא רואים בוידאו, ניתן ומומלץ להוריד כאן.
מעניין איך התורה שלך והתיאוריות הקוויוריות מתחברות בקצוות. התיאוריה הקווירית גם מנסה לשבור את הקישור המחייב בין זהות מינית, משיכה מינית ופרקטיקה מינית ומגדרית. היא עושה את זה מתוך ניסיון לפרק בכלל את הקטגוריות 'גבר' 'אישה' (אפילו את הקטגוריות 'זכר' ו'נקבה') ובכך היא עושה את זה מהקצה השני, אבל הניתוק שבין זהות למשיכה ופרקטיקה הוא מעין מפגש קצוות מעניין בינך לבינם. וכאן באופן כללי יש לי בעיה עם הגישה שלך לנושא (גם להומואים וגם לפמיניזם), קשה לי מאוד עם החלוקה המהותית-בינארית-קטגורית שבין זכר-גבר לבין נקבה-אישה. אני יודע שחלק גדול מהתורה שלך ושל הרב גינזבורג מנסה להביא ל"התכללות" כשזה בא לעולם המעשה (כלומר שגבר יכול גם להיות אישה ולהיפך), אבל בסופו של דבר אני לא בטוח שגישה שמבצעת חלוקה קטגורית כזו לא תביא בהכרח לאפליה של הצד ה'נקבי'-'נשי' (וגם אם באופן מהותי זה לא מוכרח אני חושב שבפועל זה כמעט מתחייב).
ובקשר לנושא עצמו – בעייניי הדבר הכי חשוב היום בציבור הדתי זה לבער את ההומופוביה, ואת זה צריך לעשות תוך גישה זהירה מאוד לכל הנושא (שאתה דווקא באופן יחסי מתקרב אליה מאוד). הקו שבין הדגשה של האיסור ברובד המעשי לבין דחייה מאדם בעל נטיה ברובד המידות הוא מאוד מאוד דק. לדעתי היום חשוב יותר להדגיש את העובדה שהנטיה עצמה לא אסורה ומי שהיא קיימת בו איננו דחוי מהחברה ופחות את האיסור עצמו. במקרים רבים זה עניין של פיקוח נפש ממש.
אהבתיאהבתי
הסתכלות נקייה, שבאה מפקחות ומהתפקחות פשוט מצויין,תודה רבה ויישר כוח
אהבתיאהבתי
צפיתי בעניין. אתה מדבר ברהיטות ובנועם, אבל אחרי ההרצאה נותרתי בתחושה שאתה לא נוגע בעיקר ולא עושה את הצעד המתבקש הבא, שהוא להביע דעה קונקרטית בנושא הזהות המינית ובאפשרות של הכרה, או אי הכרה, באנשים שזהותם המינית יוצרת אצלם משיכה אל בני אותו מין. אמנם, יש התייחסות מעט מרומזת לעניין, אבל בסופו של דבר אין בכל הניתוח (המעניין כשלעצמו) שהבאת שום דבר שמשנה את ההתייחסות לסוגיות מעשיות יותר, שפחות עוסקות בפילוסופיה ויותר בחיי היומיום. אתה קובל על כך שכל מי שמדבר על הנושא קופץ מידי למסקנה הסופית ולא מוכן להקשיב לדעות מורכבות יותר, אבל נראה שאתה בחרת ללכת בכיוון ההפוך ולעסוק רק בתיאוריה, תוך התעלמות מהשורה התחתונה הפרקטית.
אהבתיאהבתי
אנונימוס שלום, וסליחה על העיכוב בתגובה.
בהרצאה המאד קצרה זו ניסיתי להציג את המודל, וקשה לעשות יותר מזה במסגרת זו. אך נדמה היה לי שאני כן נותן את התשובות הבסיסיות ביותר לשאלות שאת/ה מעלה. מכיוון שבמישור המעשי אני מדבר על קבלת עול ההלכה – ומעצם העמדה שלי כאדם שומר מצוות – ברור שאני חושב שפעילות הומוסקסואלית פסולה. כל עניינו של המודל לפתוח את המרחב הנפשי שנמצא בין האמונה הכי מופשטת לבין האיסור הפשוט. ושם אני אומר שיש מקום להכלה ועיבוד של נטיות בנפש, באופן שיכול לתת להם מקום ולנתב אותם לכיוונים אחרים.
לגבי השאלות החברתיות שמעלה הסוגיה, אכן לא התייחסתי מפאת קוצר הזמן כנ"ל. כאשר אשוב לעסוק בנושא זה בהרחבה כפי שאני מתכנן (אחרי שפרויקטים קודמים מבחינתי יהיו מאחורי) אגיע גם לזה.
אהבתיאהבתי
תודה על תשובתך הכנה, אשמח לקרוא/לצפות בהרצאות הבאות.
למותר לציין שבתור אדם חילוני אני מחזיק בהשקפה הפוכה לשלך בעניין הומוסקסואליות (כמו גם בעניינים רבים אחרים, ככל הנראה), אבל בכל זאת נעים לראות שאדם חרדי יכול לעסוק בנושא כה רגיש באופן שמכבד גם את הדעה המנוגדת וגם את ההומואים עצמם, החוטאים להשקפתו. עם זאת, אני תוהה אם גישה מכבדת כזו אפשר למצוא גם אצל אנשים שנולדו לעולם החרדי ולא הצטרפו אליו בגיל מבוגר, לאחר שספגו בילדותם ערכים ליברלים.
אהבתיאהבתי
למשתמש אנונימי,
התהייה שלך קצת מגוכחת, אסביר לך למה. אתה מצפה מחרדי שנולד חרדי אם יכולה להיות אצלהם גישה מכבדת וכו', בו בזמן שאתה כאיש חילוני נמצא באותו סירה של החרדים שכן היות ונולדת וגדלת כחילוני ממילא הדיעה שלך מתירנית. אם הדיעה שלך בתור חילוני היתה כמו החרדים הייתי מבין למה אתה מצפה שחרדי יחשוב כחילוני', אבל אתה כחילוני חושב כחילוני ורוצה שגם החרדי יהיה כך – "שלי שלי ושלך שלי"?
אהבתיאהבתי